25-02-07

Het hermetisch zwart (Marguerite Yourcenar)

Het hermetisch zwart (Marguerite Yourcenar)

 

De flaptekst: 
In Het hermetisch zwart wordt het tragische tot beschreven van een bijzonder mens: de zestiende-eeuwse medicus, alchimist en filosoof Zeno. Vanaf zijn geboorte in Brugge aan het begin van de zestiende eeuw tot de catastrofe die zijn leven afsluit, volgen we hem bij zijn studie, op zijn reizen door Europa en het Nabije Oosten en in zijn werk als hofarts. Zeno is een man van vlees en bloed, die zich halverwege tussen Middeleeuwen en de moderne tijd bevindt, tussen hermetisme en kabbala aan de ene en een nauwelijks nog te verwoorden atheisme aan de andere kant. Het boek geeft een fantastisch beeld van een fascinerend tijdperk vol contrasten. De titel Het hermetisch zwart is ontleend aan een alchemistische formule, waarmee de fase van de ontbinding en de splitsing van de stof werd aangeduid, het eerste stadium op de weg naar de bereiding van goud.

L'oeuvre au noir (Het hermetisch zwart) werd in 1968 met de Prix femina bekroond en was onmiddellijk een groot internationaal succes. Marguerite Yourcenar, pseudoniem van Marguerite Cleenewerck de Crayencour (1903-1987), was de eerste vrouw die werd opgenomen in het 'college van onsterfelijken': de Academie Francaise.

Mijn mening:

De intrige in het boek is simpel gehouden en dient eigenlijk als lijm om de vele bekende personen en hun gedachtegoed met elkaar in verband te brengen.

Hierdoor moet je ten allen tijde heel geconcentreerd blijven op het boek. Een dwaling van gedachten wordt meteen afgestraft en zorgt ervoor dat je een bladzijde mag terugkeren om de draad van het verhaal terug op te pikken.

Maar al bij al was Zeno een trouwe vriend van me gedurende twee weken, iedere keer als ik het boek sloot, dacht ik aan de periode waar het boek zich in afspeelt. Deze periode is voor mij een van de meest interessante periodes van de geschiedenis.

Met Zeno kruip je in een tijd en mensbeeld waar je je anders nauwelijks een voorstelling van kunt maken. Het boek is historisch, maar tegelijkertijd beschrijft Yourcenar het denken van die tijd zo precies dat je snapt hoe de verlichting heeft kunnen ontstaan. Die precieze pen beschrijft het lijden soms zo nauwkeurig dat je meelijdt en met pijn in je hart doorleest.

In de versie die ik gelezen heb zijn de verzamelde notities van Yourcenar, een noot van de schrijfster en de verantwoording mee vertaald. Dit zorgt voor een meerwaarde aan het boek.  Vooral de verzamelde notities zijn erg interessant.

Een aanrader, maar geen boek om vlug door te lezen, laat alles op tijd bezinken, hierdoor geniet je langer van de aanwezigheid van Zeno.

 

 

19:36 Gepost door Aglaia in Historisch | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ieps leuk dat je een eigen blogje hebt
groot gelijk
alleen moet ik mij meer met de mijne bezig houden I know

Gepost door: kristin | 01-03-07

Dank voor deze 'recensie'. Boek werd zojuist besproken op radio1.
Ga het boek zeker aanschaffen.

Succes met de blog!

Johan Volkers, Leiden

Gepost door: Johan Volkers | 05-02-11

De commentaren zijn gesloten.