15-02-07

Birdy (William Wharton)

Birdy (William Wharton)

 

Dit is het vierde boek voor Ceridwen.

Dit boek is gekozen in de categorie Dierenverhaal door mezelf.

Op zich is dit geen dierenverhaal.

 

Korte inhoud:

Birdy is al heel zijn leven een beetje een eigenaardige jongen. Andere jongens van zijn leeftijd spelen met auto's, zijn gefascineerd door popsterren en meisjes. Maar Birdy niet. Hij is helemaal bezetten door vogels.
Tot grote ergernis van zijn moeder houdt hij duiven. Hij bestudeert ze, voedt ze enz. Hij wil net als hen leren vliegen en doet dan ook meerdere pogingen tot. Op een dag valt hij zo hard dat hij in het ziekenhuis belandt. Moeder vergiftigt de vogels en hoopt zo een einde aan deze periode te krijgen. Natuurlijk gebeurt dit niet. Birdy begint nu met kanaries. Zijn fascinatie maakt hem nog wereldvreemder. Zijn leven wordt helemaal geleefd door zijn kanaries. Tot in zijn dromen toe..
Het verhaal begint wanneer Birdy helemaal afgesloten is van de realiteit; hij loopt (hipt) als een vogel, eet als een vogel... na zijn terugkomst van de oorlog in Vietnam. De mensenwereld was te hard voor hem dus trekt hij zich terug als vogel. De psychiatrische instelling zit met de handen in het haar; niets helpt. Tenslotte halen ze Birdy's enige vriend Al erbij. Hopelijk krijgt hij Birdy weer wat men in het algemeen als "normaal" kan noemen.
Maar wat is normaal en wat is krankzinnig? Oorlog of zich een vogel voelen... De lijn is soms vaag..
Het leuke aan dit boek is dat je twee verhalen voor de prijs van 1 krijgt. Afwisselend krijg je Birdy verhaal te horen (cursief gedrukt) en ook de versie van Al, die wat meer openstaat voor de rest van de wereld (gewoon gedrukt). Het boek zet je aan het denken "Wat is krankzinnigheid". Leren een vogel te zijn is waanzin. Maar is oorlog ook geen waanzin?

 

Mijn mening:

Ik vond Birdy een goed boek. Het laat je nadenken over wat de maatschappij als normaal beschouwt.

Ook vind ik het leuk dat je twee verhalen voor de prijs van 1 krijgt.

Het cursieve is het verhaal van Birdy, normale druk is het verhaal van Al.

Je raakt meegesleept in Birdy s relaas, zijn denk- en droomwereld.

Ook het stuk waar Al vertelt over wat hij heeft meegemaakt in de tweede wereldoorlog greep me aan.

Dit is een boek dat ik in de toekomst nog is zal lezen.

15:45 Gepost door Aglaia in Dierenverhaal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.